Affiliate

  • juli 4, 2018

Affiliate-marknadsföring är ett av de bästa sätten att tjäna pengar på sin blogg. Ordet är ett lånord från engelska och betyder ungefär ”ansluten”. Kort sagt så går det ut på att driva trafik till en viss butik eller tjänst i utbyte mot provision för eventuella köp. Bloggare, internetmarknadsförare och kritiker använder sig ofta av affiliate-marknadsföring för att tjäna pengar genom sina webbplatser, till exempel genom att rekommendera eller recensera produkter och tjänster.

Affiliateprogram

Det går att bli en affiliate direkt hos vissa företag, men många ansluter sig istället till affiliatenätverk som består av massvis av annonsörer och publicerare. Genom att gå med i ett nätverk får du som driver en blogg eller webbplats möjligheten att välja bland hundratals olika erbjudanden. Här är en lista på de största och bästa affiliate-nätverken.

Affiliate-nätverkSloganRegistrering
tradedoublerConnect and growBli affiliate!
doubleThe best value and profitBli affiliate!
adtractionReliable and results orientedBli affiliate!
adserviceThe leading Nordic affiliate networkBli affiliate!
tradetrackerThe holy grail of affiliate marketingBli affiliate!
adrecordLong experience and broad knowledgeBli affiliate!

Vad är affiliate-marknadsföring?

Affiliate-marknadsföring är ett enkelt och provisionsbaserad sätt för företag att samarbeta med innehållsmakare. Företaget vill ha fler kunder, du vill tjäna pengar på innehållet du skapar och affiliate-marknadsföring är ett sätt för båda era behov att tillfredsställas av varandra. Du driver kunder till företaget, som handlar varor eller tjänster av företaget, sedan delar företaget med sig av en del av inkomsten från de nya kunderna.

Hur fungerar affiliate-marknadsföring?

Exakt hur det fungerar beror på vilket företag eller nätverk du ansluter dig till, men ett typiskt scenario kan se ut så här:

Du har en webbplats och väljer att gå med i ett affiliate-nätverk. Du fyller i dina uppgifter och ansöker om att bli affiliate för särskilda produkter eller tjänster som du tror att dina läsare/besökare är intresserade av. Du får länkar, bilder och kodsnuttar att använda på din webbplats som spårar att klicken kommer från just din sida.

Du får provision för klicken som leder till ett genomfört köp av butiken eller tjänsten du länkar till. Provisionen kan exempelvis vara en viss procentsats av totalbeloppet de handlar för, en fast summa per ny kund, en viss summa per klick eller en viss summa per tusen besökare. Exakt vad som erbjuds och hur mycket skiljer sig väldigt mycket beroende på bransch. De som betalar bäst brukar även ha hårdast konkurrens, så det kan vara smart att rikta in sig på en mindre publik.

Håll det relevant för att öka chansen att dina läsare/besökare faktiskt köper något. Om du bloggar om hundar kan du till exempel ha affiliate-länkar till djuraffärer.

Vad är CPA, CPC, CPL, RevShare och CPM?

  • CPA – Cost Per Aquisition: Du får betalt per ny kund
  • CPC – Cost Per Click: Du får betalt per klick
  • CPL – Cost Per Lead: Du får betalt per registrering
  • CPM – Cost Per Mill: Du får betalt per 1000 besökare
  • RevShare – Revenue Share: Du får en procentsats av intäkterna

 

Affiliates i Sverige

Ett flertal av affiliate-nätverken kommer faktiskt från Sverige, inklusive t.ex. Adrecord och Adtraction. Det spelar dock ingen roll, eftersom du kan ansluta dig till affiliate-nätverk från hela världen, inklusive Sverige, USA, Sydamerika, resten av Europa, Asien, Australien eller Afrika.