Spartips

Tycker du att plånboken är lite för lätt i slutet av månaden? Har du svårt att få ändarna att mötas? Drunknar du i räkningar, avgifter och fakturor? I så fall är det dags att ta tag i de ekonomiska tyglarna och tämja skuldhingsten innan den springer ifrån dig.

Eliminera och minimera fasta kostnader

Det finns många småkostnader i vardagen, som tillsammans kan utgöra väldigt stora summor, särskilt på lång sikt. Det är alltid värt att se över sina utgifter för att försäkra att det inte finns några onödiga, överflödiga eller outnyttjade kostnader. Det kan vara abonnemang eller prenumerationer som inte (eller knappt) används, i vilket fall de bör avslutas och sägas upp.

Har du TV-kanaler eller streaming-tjänster du inte tittar aktivt på? Säg upp dem. Har du ett gammalt mobilabonnemang? Säg upp det. Har du ett dåligt elavtal? Hitta ett bättre elpris, i vissa fall kan du spara nästan 50%. Brukar du alltid köpa en kopp kaffe på vägen till jobbet och en godisbit på vägen hem? Den typen av småköp motsvarar ofta över 10 000 kr om året, så drick morgonkaffet hemma istället.

Sänk din ränta

Ränta är inte nödvändigtvis en onödig kostnad, men det är definitivt en man vill minimera. Om du har flera lån och krediter så betalar du även flera räntor och det kan vara onödigt. Det finns flera saker du kan göra för att betala mindre i ränta varje månad, det är nämligen inte en orörlig kostnad som enbart bestäms av banken, utan beror på flera olika faktorer.

När du tar ett lån så sätts räntan individuellt, baserat på kreditrisken som långivaren anser sig ta, i jämförelse med din uppfattade betalningsförmåga. Det innebär att du kan få en bättre ränta genom att förbättra din kreditrisk och/eller betalningsförmåga. Det bästa sättet att göra det på är att betala av alla utstående skulder.

Om du inte har råd att betala av alla dyra lån och krediter så kan du samla dem i ett hopbakslån istället. Det har flera fördelar, så som att du får färre räkningar att hålla reda på, men främst så blir månadskostnaden lägre med ett hopbakslån än om du har flera smålån att lösa. Läs mer på hopbakslån.com. Du kan även ta hjälp av en medsökande för att få lägre ränta, samt jämföra många olika erbjudanden.

Storhandla

Det här är ett simpelt tips som kan spara många tusenlappar per år om du gör det rätt och faktiskt använder allt du köper. Saker som inte blir dåliga, så som hygienartiklar, toapapper, tvättmedel, diskmedel, rengöringsmedel, torra/frysta matvaror och så vidare, kan du köpa i väldigt stora mängder när det är bra rabatt. Så länge du har plats för allt i en skrubb eller garderob någonstans.

Färska matvaror är också billigare i bulk, men du måste se till att äta upp allt, eller frysa in portionsförpackningar att äta som matlåda på jobbet, eller när du inte orkar/vill laga middag på kvällen. Det kan vara rabatt på konserver ibland, som kan användas till att fylla ut andra rätter på ett väldigt billigt vis. Bönor, krossade tomater, majs, svamp och allt möjligt håller i flera år. Köp stort!

Ibland finns det rabattkoder för mat att utnyttja och om du är ny kund i en nätbutik så kan du få ett par hundralappar som gåva att handla för. Det går naturligtvis bara att utnyttja en gång, men det är en gång per butik!

    Leave Your Comment Here