Köpguide för diskmaskiner
- Köpguider
- diskmaskin, vitvaror
- augusti 1, 2018
Hur hittar man den bästa diskmaskinen? Hur vet du vilken som passar till just ditt hem? Efter att du har läst den här guiden kommer du att vara expert på diskmaskiner! Vi kommer att gå igenom allt från diskmaskinernas utformning till deras energi- och vattenförbrukning.
Hur hittar man den bästa diskmaskinen? Hur vet du vilken som passar till just ditt hem? Efter att du har läst den här guiden kommer du att vara expert på diskmaskiner! Vi kommer att gå igenom allt från diskmaskinernas utformning till deras energi- och vattenförbrukning.
Se till att den får plats
Så du funderar på att köpa en diskmaskin, men har ingen aning om vad alla olika begrepp betyder, vad som spelar roll eller varför du bör bry dig om dem. Det viktigaste att tänka på är var du tänker ställa diskmaskinen. Det finns ett par olika typer, som alla har sin plats. Ska den stå under en vanlig köksbänk? I så fall kan du köpa en typisk diskmaskin, en så kallad halvintegrerad modell.
En helintegrerad modell är designad för att byggas in i ett köksskåp och kommer således utan front, så att du kan montera en egen kökslucka på den och få en konsistent look i köket. En fristående modell har klädsel på alla sidor, så att den kan ställas var som helst. En bänkdiskmaskin är betydligt mindre och kan ställas ovanpå köksbänken, eller på ett bord.
Därtill finns det extra höga och extra smala diskmaskiner, som är gjorda för kök som inte följer standardmåtten. En vanlig diskmaskin är cirka 60 centimeter bred, medan en smal modell är omkring 45 centimeter. Kapaciteten för en vanlig diskmaskin är typiskt mellan 9-15 kuvert. Hur mycket diskar du? Bor du själv eller har du familj? Välj en lämplig storlek.
Många nyare modeller har en särskild bestickkorg högst upp i diskmaskinen, vilket frigör mer utrymme i botten för kastruller, skärbrädor och andra stora redskap. Om du exempelvis brukar diska stora skålar ofta så är det värt att tänka på. Om du vill få bättre uppsikt över disken kan du välja en med integrerad belysning.
Hållbarhet för att spara både pengar och miljön
Att välja en högkvalitativ modell som håller i många år framöver är naturligtvis mycket bättre för miljön och ofta även för plånboken, även om den kostar mer att köpa. Genom att behålla samma diskmaskin i flera år går det åt mindre material och energi till att tillverka nya diskmaskiner, plus att en kvalitetsprodukt behöver mindre service och färre reparationer.
Därför är det värt att välja ett märke som är känt för sin hållbarhet och kvalitet. Mieles hållbarhet har ett väldigt gott rykte, men Bosch och Siemens ligger inte långt efter. Andra bra märken för diskmaskiner är till exempel Asko och Gram. Om du väljer en modell med borstlös motor så kommer den att vara tystare och hålla mycket längre, eftersom en borstlös motor innehåller färre rörliga delar.
Energi- och vattenförbrukning
I samma anda är det värt att tänka på förbrukningsnivån. Hur mycket energi och vatten förbrukar diskmaskinen? Vad är en acceptabel nivå? Ju mindre vatten och el som förbrukas, desto bättre för miljön (och desto lägre räkningar). Det är värt att påpeka att alla moderna diskmaskiner måste diska rent för att få säljas inom EU, så du behöver inte vara orolig för att en viss modell ska underprestera på den punkten.
Energiförbrukningen brukar ligga mellan cirka 200 och 300 kWh per år, vilket motsvarar ungefär 230-350 kronor per år vid ett elpris på 1,15 kr/kWh. Ditt elpris kan vara högre eller lägre än så. Alla diskmaskiner som säljs och tillverkas inom EU blir utvärderade inom energieffektivitet och får ett betyg i form av energiklass. Betyget går från G-A, med extra grader för de bästa diskmaskinerna på marknaden när det gäller energieffektivitet. Dessa kan få upp till A+++, vilket brukar innebära en energiförbrukning under 240 kWh/år.
Vattenförbrukningen ligger normalt omkring 2600 liter per år och går i princip inte att få ner under 2500 liter per år. Förbrukningen av såväl vatten som energi är baserad på en genomsnittlig användning av diskmaskinen, vilket är beräknat till 280 diskningar per år. Om du inte diskar lika ofta så blir alltså förbrukningen lägre.
Ergonomi och användning
Användarvänlighet är lätt att förbise, men det ska ju inte kännas som ett straff att använda diskmaskinen. Den är där för att du ska slippa lägga massvis av tid och energi på att diska för hand, så det är viktigt att den känns bra att fylla, tömma, ställa in, samt att den inte väsnas för mycket.
Ljudnivån för moderna diskmaskiner brukar ligga mellan 40 och 50 dB, vilket är som ett milt brummande. Om du verkligen värdesätter tystnaden i hemmet så kan du hitta modeller med en nivå under 40 dB, men skillnaden är inte enorm. Vissa modeller har servolås på luckan, så att den alltid öppnas väldigt mjukt och smidigt utan ansträngning.
Om du har småbarn hemma så bör du välja en modell med barnsäkring. Många modeller har automatisk låsning av både luckan och kontrollpanelen. Torkeffekten anges i diskmaskinernas specifikationer, vilket motsvarar hur torr disken är efter den har diskats. En hög torkeffekt innebär således att disken kan ställas in i skåpen snabbare.
Diskprogrammen kan exempelvis vara anpassade för extra smutsig disk, lätt smutsad disk, ömtåliga vinglas, för ökad hygien, extra torr, eller för minskad förbrukning. Om du har särskilda behov så kan det vara värt att se över vilka diskprogram som erbjuds av diskmaskinen.
En modern diskmaskin är ofta utrustad med ett självrengöringsprogram, som automatiskt rengör diskmaskinen invändigt och avlägsnar eventuella uppbyggnader av flott, matrester och kalkavlagringar. Slutligen är det bra att ha timerfunktion, så att maskinen kan startas vid en viss tidpunkt.
Var hittar man de bästa diskmaskinerna?
Experter, testpaneler och vanliga användare lämnar alla sina åsikter om olika diskmaskiner på marknaden. Det innebär att man kan få en representativ bild av hur bra en viss diskmaskin är, baserat på deras omdömen, testresultat och kommentarer. Dedikerade webbplatser på nätet samlas in och sammanställer all denna information till omfattande listor över de bästa diskmaskinerna, tillsammans med information om deras egenskaper, dimensioner, program och förbrukningsnivåer.
Följ länken för att få svaret på frågan: Vilken diskmaskin är bäst i test? Sedan kan du gå vidare till den webbutik som har bäst pris och köpa din nya tvättmaskin, redan idag!