Shoppa säkert online

I vår allt mer digitala värld är det allt vanligare med phishing, malware, ransomware, identitetsstöld och andra hot på internet. Det finns dock steg du kan ta för att hålla dig säkrare. Här kommer några konkreta tips på vad du kan göra för att minska risken att bli utsatt.

Shoppa på pålitliga webbplatser

Hur vet man om en webbplats är pålitlig? Det första tecknet är att sidan använder HTTPS, vilket symboliseras av ett lås i adressfältet i din webbläsare. Leta efter andra säkerhetssymboler på sidan, så som Trygg E-Handel och kontrollera att butiken i fråga faktiskt är certifierad – du kan söka efter butiken på deras webbplats.

Läs recensioner av butiken för att se om andra kunder är nöjda. Du kan kolla upp moderbolaget för att se om deras ekonomi är stabil. Om webbplatsen är dåligt konstruerad, har stavfel eller dylikt så är det också ett dåligt tecken. Slutligen så kan du hålla dig till kända webbutiker som har funnits i många år.

Kreditkortsförsäkring

Om du betalar med ett kreditkort när du handlar på nätet så brukar det ingå ett flertal extra försäkringar. Det kan exempelvis vara en allriskförsäkring, som gäller för förlust av varor genom stöld, brand eller olyckor och täcker reparation, byte eller ersättning av varan inom ett antal dagar efter köp. Det kan även finnas prisskyddsförsäkring, vilket innebär att du får ersättning för mellanskillnaden om du hittar samma vara billigare i en annan butik, samt förlängd garanti, så att du får ett års extra garanti på hemelektronik och vitvaror.

Om du betalar för en resa med ditt kredit- eller betalkort så brukar det ingå ett flertal reseförsäkringar, så som avbeställningsskydd vid sjukdom, resestartskydd, bagageskydd och så vidare. Eftersom det finns många olika kortutgivare så kan erbjudanden och villkor skilja sig markant, därför är det rekommenderat att du kollar upp vad som gäller hos just din bank. Bank Norwegians visakort har många reseförmåner, inklusive cashpoints, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Läs mer här, eller en recension här (på finska).

Integritet, säkerhet och spårningsskydd

Håll alla dina enheter, webbläsare och så vidare uppdaterade. Den senaste versionen är i regel den säkraste. Avinstallera programvara du inte använder. Använd en lösenordshanterare som automatiskt genererar långa, komplicerade lösenord (och kan byta dem automatiskt).

Installera ett bra antivirusprogram för att skydda mot trojanska hästar, spionprogram, virus och annan skadlig programvara. Det finns för alla dina enheter, vare sig det är en dator med Windows eller MacOS, en smartphone med Android eller iOS, eller en surfplatta.

Använd en VPN för att kryptera din anslutning och anonymisera din IP-adress. Det är extra viktigt om du surfar på ett öppet WiFi-nätverk, till exempel på ett café eller i en flygplats. Det finns dessutom flera andra fördelar med att ha en bra VPN-tjänst. Om du vill veta mer kan du läsa mer om VPN här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *